Flickr og Getty i nyt samarbejde | Miklas Njor

Flickr og Getty i nyt samarbejde

Flickr har annonceret at de vil samarbejde med Getty Images. Ideen er så åbenlys og simpel og det er godt nyt for begge parter og deres respektive brugere. Flickr har en sindsygt stor mængde fotos og Getty kan vælge og vrage. Billedkøberne får et større udvalg og flickr-fotograferne får penge. Alle vinder. Med mindre dit forretningsgrundlag er at lave rightsmanaged eller endda royalty free fotos til billedarkiver. Så tænker du nok. “h nej, ikke endnu en bredside imod mit forretningsgrundlag. Vil det det ingen ende tage”. Det var i hvert fald det jeg tænkte da jeg fik nyheden.

Meget lidt af det jeg laver er ren arkivfoto. og jeg er kun lige begyndt at lægge mit eget efterhånden omfangsrige fotoarkiv på Digital Railroad. Derfor er jeg ikke så truet af de ny konkurrenter som andre måske er, men jeg vil alligevel kaste et undersøgende blik på hvad dette kan betyde for min forretning.

Så jeg har sammenlignet de foto-forespørgelser fra Digital Railroad som jeg får næsten dagligt og ser om jeg kan finde billederne på flickr.

En foto-forespørgsel lyder:
Detailed Image Description: for a jewelry client
close up of a diamond stud earing on a woman ages 20 to 40 years old.
No brides or fancy make-up or hair. Want this to look like an everyday shot not special event
do not want to see the woman’s face but can crop in if image fits. Really prefers close-up
can be a couple hugging tight crop.
Feel of Campaign is very artistic- photojournalistic
Will be running as Black & White

Så på flickr søger jeg efter: “woman diamond earring” og får 552 fotos og ud af disse var der et der måske, hvis alt går vil og om gud vil, har en chance, hvis ellers hånden photoshoppes væk og håret ser naturligt ud.

Måske jeg brugte de forkerte ord i min søgning, så jeg prøver: “female diamond earring“, men der er endnu færre hits og ingen brugbare. Jeg havde regnet med, at et billede af en diamant ørering vil være et let valg, så jeg prøver et nyt image request. Denne gang med lidt mere held.

Detailed Image Description: Looking for images of pomegranates in the Greek islands (Naxos and Crete are preferred, but any are ok).

Søgning: “Pomegranetes Greece” og Bingo. 115 hits og mange brugbare.

Okay. Indtil videre står den Flickr/Getty imod Os-Andre: 1-1. Lad os test lidt mere. Hmmm, her er en god en:

Detailed Image Description: I’m looking for an engaging image of a mother and child or children, something that reads quickly and is not too heavy. I’m not necessarily looking for anything too saccharin (dansk: sukkersødt), either. This is a photo book, not many words, and is marketed to be a Mother’s Day gift book.
IMPORTANT: anyone recognizable has to be model released but silhouettes and the like are okay without a release.

En søgning efter: “mother child” giver mig 72.849 resultater, så lad os se om ikke jeg kan finjustere søgningen: “mother child love” som bringer os ned på 10.305 hits. Der var ingen supergode skud imellem men et par enkelte hvis man virkelig var presset kunne gå an (Jeg stoppede efter 10 siders søgeresultater).

Lad os prøve en sidste. Denne burde være en del lettere at søge på; et sted mange turister besøger.

Detailed Image Description: Who has recent images of the Appalachian Crafts along the Kentucky Artisan Heritage Trail and at the Kentucky Artisan Center in Berea? Could also use Boone Tavern, Snug Hollow Farm B&B.

Appalachian crafts kentucky” smider 17 resultater på bordet men ingen brugbare. Lad os prøve: “Kentucky Artisan Center“. Nix. Ingen, mjo, altså et foto, men det er røv og nøgler. Åh, hvad med: “Boone Tavern“. Ta-da. 71 resultater og adskillige der kan bruges.

Jeg ved godt, at dette ikke er den mest videnskabelige tilgang, men mit gæt er, at hvis Flickr og Getty skal have bare den mindste success af deres samarbejde, så skal de ansætte rigtig mange og rigtig dygtige billedredaktører, der kan luge ud i den kraftige underskov af hurtigtvoksene foto-ukrudt. Men måske endnu vigtigere, så minder det os om, at vi altid skal gøre vores bedste, for man ved aldrig hvad der venter rundt om hjørnet.

See also:  [:da]Over 400 tegneserier til salg[:en]More than 400 comics for sale[:]
One Comment

  Thorsten Overgaard

  Jeg synes det er værd at overveje ens egen fremtid mht. arkivbilleder – og der er mange elementer i det; ikke mindst de reaktioner der vil blive på nye muligheder. Forstået derhen, at udviklingen ikke er lineær herfra og frem, men at enhver ny udvikling til åbne for andre og nye udviklinger.

  Jeg har ikke svaret, men her er et par inputs.

  Micropayments, som er småbeløb betalt for anvendelsen af billeder på f.eks. http://www.istockpro.com ligner umiddelbart en devaluering af fotoets værdi. Men det åbnede også op for nogle interessante markedskræfter. Hvor man tidligere solgte et billede ingen, en enkelt eller få gange til en solid pris, sælger man på Flickr et billlede måske flere hundrede gange, men til 1$, 5$ eller op til 20$.
  Jeg studsede selv over istockphoto.com i sin tid, men så så at nogle af fotograferne faktisk havde en anseelig indtægt på måske 200 gode arkivfotos, der solgte igen og igen.

  Det ser jeg som en øjenåbner.

  Og det er også oplagt, at det åbner op for et helt nyt marked for billeder til fødselsdagssange, blogs, hjemmesider osv. som ikke er købere flyttet fra det professionelle marked. Det er nye billedbrugere, der kommer ind på markedet, fordi priserne nu er så lave.

  Kig på musikbranchen et øjeblik, hvor forbruget af musik er stigende (og altid har været det), men CD-salget stærkt faldende.

  Tilsvarende musik, kan man sige at der ikke er noget galt med fotografierne, det er bare distributionsmetoden, der ændres.

  Omvendst ser jeg, at Getty og andre “velanskrevne” billedbureauer, der gennem årene har været kendt for høj kvalitet og højre priser, falder af på den i deres forsøg på at komme efter devalueringen på fotopriser. Min personlige holdning er, at Getty blev til Getty, fordi der var gode fotografer og gode redaktører.

  Fra en fotografs synspunkt er billedbureauet som en slags agent, der er sine procenter værd, fordi han eller hun tager sig af salget, imens fotografen tager sig af produktionen.

  Ideelt set har fotografen sin stil, sin kvalitet, sine ideer – og agentens (eller billedbureauets opgave) er at finde aftagerne til denne stil og kvalitet.

  Realiteterne er imidlertid, at fotograferne i dag skal levere fikse og færdige digitaliserede filer, klar til brug, med cations og keywords, der stryger direkte gennem systemet. Der er ikke nogen på bileldbureauet, der uddanner, tilretter eller nurser fotografen.

  Så hvad sker der så med kvaliteten?

  Getty har faktisk en masse ressourcer, seminarer, møder osv. de arrangerer for billedkøbere – men ikke noget fot fotograferne. Det er sgu da morsomt.

  Der er med andre ord ingen kompetence knyttet til det at være billedbureau, og ingen differentiering. Getty’s stærke side er med andre ord et stort arkiv, men især en massiv distributionskanal.

  Men distributionskanalen kan forholdsvist nemt gøres efter i den digitale tidsalder. Forskellen mellem istockphoto.com og Getty er med andre ord ret lille, efterhånden, idet begge er en massiv distributionskanal. Det samme kan man sige om Adobe’s stockfotos gennem Adobe pakken.

  Det er oplagt, at en sådan “billedbureau-service” ikke i længden er 50% værd, og at distribution i fremtiden kun bør koste en mikroskopisk del. Og at muligheden for at f.eks. TDC, Washington Post, Apple, Google (eller tilsvarende) tilbyder dels en software til organisering, dels en distributionskanal, er ret oplagt.

  Det er meget interessant, og det stiller en række spørgsmål til os, der laver billederne. Dels kan man spørge sig selv, om det mon er nok at stille sig samme sted som alle de andre fotografer, skyde med det samme udstyr og derpå behandle billederne med samme software – eller skal man finde en anden måde af hensyn til stil/kvalitet/emner?
  Eller opvejes denne ensartethed i filerne af, at man måske har en anden forretningsmodel, en anden distributionskanal?

  Skismaet er naturligvis, at de der har kunderne (distributionskanalen), har magten. Selv nok så fantastiske billeder sælger ikke, hvis ingen kan finde dem.

  Og på det område mener jeg netop, at der er masser af nye muligheder, der åbner sig. Sådan kan man vælge at se det, frem for at se det, som at samtlige weekend warriors – og nu også enhver husmor med en et mobilkamera og en Flickr konto – udvander ens levebrød.

  Desuden viser søgningen af Miklas blog jo, at problemet med den større og større digitale informationsmængde er, at finde det, man skal bruge. Og det er en af de udviklingsretninger, man kan være sikker på, fortsætter (hvorfor Google er så god en forretning; fordi man kan finde det man skal bruge).

  Dertil kommer hele forretningsmodellen. Er det udgiveren af et foto, der skal betale for det, eller er det beskueren, der betaler (f.eks. ved at fotoet er reklamefinansieret).

  Jeg har altid ment, at hvis man har gode ideer og kunder, så kan man klare sig. Maskiner, kameraer, software og alt andet ændrer sig. Men gode ideer vil der altid være efterspørgsel efter. Som fotografer har vi muligheden for at have de gode ideer, altså råstoffet, og så skal vi finde ud af distributionskanalen til kunderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*