Stockphotography | Miklas Njor

Flickr og Getty i nyt samarbejde

Flickr har annonceret at de vil samarbejde med Getty Images. Ideen er så åbenlys og simpel og det er godt nyt for begge parter og deres respektive brugere. Flickr har en sindsygt stor mængde fotos og Getty kan vælge og vrage. Billedkøberne får et større udvalg og flickr-fotograferne får penge. Alle vinder. Med mindre dit forretningsgrundlag er at lave rightsmanaged eller endda royalty free fotos til billedarkiver. Så tænker du nok. “h nej, ikke endnu en bredside imod mit forretningsgrundlag. Vil det det ingen ende tage”. Det var i hvert fald det jeg tænkte da jeg fik nyheden.

Meget lidt af det jeg laver er ren arkivfoto. og jeg er kun lige begyndt at lægge mit eget efterhånden omfangsrige fotoarkiv på Digital Railroad. Derfor er jeg ikke så truet af de ny konkurrenter som andre måske er, men jeg vil alligevel kaste et undersøgende blik på hvad dette kan betyde for min forretning.

Så jeg har sammenlignet de foto-forespørgelser fra Digital Railroad som jeg får næsten dagligt og ser om jeg kan finde billederne på flickr.

En foto-forespørgsel lyder:
Detailed Image Description: for a jewelry client
close up of a diamond stud earing on a woman ages 20 to 40 years old.
No brides or fancy make-up or hair. Want this to look like an everyday shot not special event
do not want to see the woman’s face but can crop in if image fits. Really prefers close-up
can be a couple hugging tight crop.
Feel of Campaign is very artistic- photojournalistic
Will be running as Black & White

Så på flickr søger jeg efter: “woman diamond earring” og får 552 fotos og ud af disse var der et der måske, hvis alt går vil og om gud vil, har en chance, hvis ellers hånden photoshoppes væk og håret ser naturligt ud.

Måske jeg brugte de forkerte ord i min søgning, så jeg prøver: “female diamond earring“, men der er endnu færre hits og ingen brugbare. Jeg havde regnet med, at et billede af en diamant ørering vil være et let valg, så jeg prøver et nyt image request. Denne gang med lidt mere held.

Detailed Image Description: Looking for images of pomegranates in the Greek islands (Naxos and Crete are preferred, but any are ok).

Søgning: “Pomegranetes Greece” og Bingo. 115 hits og mange brugbare.

Okay. Indtil videre står den Flickr/Getty imod Os-Andre: 1-1. Lad os test lidt mere. Hmmm, her er en god en:

Detailed Image Description: I’m looking for an engaging image of a mother and child or children, something that reads quickly and is not too heavy. I’m not necessarily looking for anything too saccharin (dansk: sukkersødt), either. This is a photo book, not many words, and is marketed to be a Mother’s Day gift book.
IMPORTANT: anyone recognizable has to be model released but silhouettes and the like are okay without a release.

En søgning efter: “mother child” giver mig 72.849 resultater, så lad os se om ikke jeg kan finjustere søgningen: “mother child love” som bringer os ned på 10.305 hits. Der var ingen supergode skud imellem men et par enkelte hvis man virkelig var presset kunne gå an (Jeg stoppede efter 10 siders søgeresultater).

Lad os prøve en sidste. Denne burde være en del lettere at søge på; et sted mange turister besøger.

Detailed Image Description: Who has recent images of the Appalachian Crafts along the Kentucky Artisan Heritage Trail and at the Kentucky Artisan Center in Berea? Could also use Boone Tavern, Snug Hollow Farm B&B.

Appalachian crafts kentucky” smider 17 resultater på bordet men ingen brugbare. Lad os prøve: “Kentucky Artisan Center“. Nix. Ingen, mjo, altså et foto, men det er røv og nøgler. Åh, hvad med: “Boone Tavern“. Ta-da. 71 resultater og adskillige der kan bruges.

Jeg ved godt, at dette ikke er den mest videnskabelige tilgang, men mit gæt er, at hvis Flickr og Getty skal have bare den mindste success af deres samarbejde, så skal de ansætte rigtig mange og rigtig dygtige billedredaktører, der kan luge ud i den kraftige underskov af hurtigtvoksene foto-ukrudt. Men måske endnu vigtigere, så minder det os om, at vi altid skal gøre vores bedste, for man ved aldrig hvad der venter rundt om hjørnet.